Reach-stacker

Reach-stackerEn reach-stacker är en typ av en motviktstruck som huvudsakligen används för att kunna stapla stora containrar. Trucken är i grund och botten uppbyggd på ungefär samma sätt som den vanliga motviktstrucken. Det som dock skiljer de båda åt är att lyftstativet istället har ersatts av en höj- och sänkbar bom som dessutom också går att skjuta fram och tillbaka. Bommen sitter monterad precis bakom och ovanför hytten på en egen liten uppbyggnad på chassit.

På änden av bommen hänger ett så kallat lyftaggregat som greppar själva containern rakt uppifrån. Greppet i sig kallas för ett ”twistlock” och fungerar genom fyra separata låsmekanismer. Dessa sitter fast på lyftaggregatet och kopplas helt enkelt fast när containern ska lyftas.

Det finns i dagsläget en hel del olika tillverkare och varianter av just kategorin reach-stackers. Den allra vanligaste maximala lyftkapaciteten brukar ligga någonstans mellan 40 och 45 ton. Vad gäller staplingskapaciteten brukar de flesta varianter klara cirka 5 containrar staplade på varandra. Utöver detta finns det också specialtillverkade varianter som är byggda för att klara en högre staplingsnivå. Behöver du reservdelar i forma av olika dysor till er truck kan det vara så att det finns hos Pnr, besök deras hemsida genom att klicka på länken.

Vid specialfall där containrarna kommer att lyftas negativt, alltså ner under marknivån så finns det speciella tillbehör för just detta. Ovanstående scenario stöter man oftast på när det är en pråm som ska lastas. För att underlätta den negativa lyftkurvan kan man till exempel placera ut stödben precis framför drivaxeln. Man kan också använda sig av en hydraulisk hytt för att själv kunna styra vilken sikt man behöver ha. Reach-stackers används också vid flera andra olika typer av arbeten. Vid sådana fall så är det vanliga lyftaggregatet istället ersatt med ett som är specialtillverkad för just det ändamål det är tänkt för. Ett exempel på ett scenario där man använder specialbyggda lyftaggregat är till exempel arbeten med pipelines och liknande.

För att köra en reach-stacker är det endast det vanliga intyget från arbetsgivaren man behöver ha som tillstånd.