Motviktstruck

MotviktstruckDen så kallade motviktstrucken är en av de absolut vanligaste truckarna som används idag. Trucken består av ett rejält stålchassi med en stum framaxel som oftast också fungerar som drivaxel. Bakaxeln på motviktstrucken är pendlande och fungerar också som styraxel. Trucken använder sig också av en stor motvikt för att kunna lyfta tunga saker. Motviktens storlek avgör vilken kapacitet trucken kommer att ha när den är i bruk. Storleken på motvikten skiljer sig lite också beroende på var lastens tyngdpunkt kommer att placeras.

Truckens hytt sitter vanligtvis helt centrerat bakom lyftstativet en liten bit ovanför chassit. Hytten kan också vid speciella behov av bättre sikt placeras högre upp eller flyttas lite i sidled. I själva lyftstativet finns en speciell gaffelvagn som man sedan monterar gafflarna i. Vissa typer av motviktstruckar har också möjligheten att kunna byta ut gafflarna mot andra sorters lyftutrustning för till exempel pappersrullar eller plåtklavar.

Motviktstruckens allra största användningsområde är vid mindre precisionskrävande arbeten till exempel på större lager och liknande. Den går alltså inte att använda på samma sätt som fyrvägstrucken eller stödbenstrucken. Motviktstruckarna tillverkas i storlekar från 1 ton och hela vägen upp till 60. Beroende på vilken däcktyp som används klarar trucken de allra flesta typer av olika underlag man kan tänka sig. Motviktstrucken är faktiskt också den enda typen av truck som man också kan köra utomhus.

För att man ska kunna få köra en motviktstruck krävs i dagsläget inget speciellt körkort eller förarbevis. Trots detta är det en stor fördel om de anställda har genomgått en utbildning och fått ett s.k. truckkort. Inte minst för att det minskar risken för olyckor och skador. Det som dock gäller är att man måste ha både teoretiska och praktiska kunskaper som dessutom måste vara dokumenterade. Arbetsgivaren måste då också utfärda ett skriftligt tillstånd till den anställde. Tillståndet är alltid personligt och man ska tydligt kunna utläsa vilka typer av truckar den anställde får använda och vad respektive truck ska användas till. Det finns också specifika truckutbildningar för just motviktstruck att tillgå.