Smalgångstruck

SmalgångstruckDen så kallade smalgångstrucken är en annan lite smidigare variant av den vanliga motviktstrucken. Smalgångstrucken arbetar mycket mer med högre lyft. Just för att den framförallt används i smala gångar som namnet avslöjar så är den också lite smidigare eftersom att man kan sidstapla godset i pallställen. Gafflarna är då alltså monterade helt sidställda färdriktning. Tack vare denna konstruktion kan trucken användas i mycket smala lagergångar vilket också i sin tur innebär att man kan utnyttja lagerutrymmet på ett mycket mer effektivt sätt. På de flesta smalgångstruckarna brukar också förarplatsen följa med gafflarna upp i lyftet.

Några av de mest populära smalgångstruckarna klarar av att köra och lyfta pallar i gångar så smala som 3,7 meter. När man har så pass kompakta lager brukar man utöver smalgångstrucken också använda sig av så kallade högplockstruckar. Dessa två tillsammans är den perfekta kombinationen för en effektiv lagerhållning.

För att undvika att föraren blir distraherad av att styra trucken kan man välja att montera den på skenor eller slingor i gångarna. På detta sätt kan föraren istället koncentrera sig till 100 % på att göra lyftet på rätt sätt. Lasten kan då lyftas så fort trucken befinner sig i gången vilket innebär att man får en effektivare diagonal rörelse.